2012. jan. 20.

Top 10 könyvsorozat - 6. helyezett: Vavyan Fable - Halkirálynő

"Ekkor Mogorva megszólal. Minden szava élmény, nem csupán azért, mert ritkán szól. Mély hangja van, tengermély, és kissé érdes. Amikor hallatja, mindenki felkapja a fejét. A férfiak gyáván összerezzennek. A nők? Csupán a magam tapasztalatát ismerem. Hideg futkos a hátamon tőle, ugyanakkor mindkét bokámból kiszáll az erő."

 Az első magyar író a listámon. Sok mindent lehetne írni Vavyan Fable-ről vagyis Molnár Éváról, de nem teszem utána lehet nézni van saját honlapja is.
Semmit sem tudtam róla amikor tinikoromban a kezembe került a Halkirálynő sorozat 2. része. Nagyon-nagyon tetszett a könyv, de a könyvtárban nem volt meg a többi rész, így pár év eltelt mire sikerült megismerkednem az addig megjelent történetekkel. Közben más könyveit is beszereztem és bizony óriási Fable rajongóvá váltam. Minden könyve megtalálható a polcomon, de azért azt megjegyezném, hogy az utóbbi 5-6 éves írásai már nem tetszenek annyira. De ez a bejegyzés a Halkirálynő sorozatról szól és bizony annak minden egyes része egy igazi gyöngyszem.
Óriási dumák, hihetetlen figurák, akció, szerelem mindez humoros könnyed stílusban. Ez jellemzi az összes VF. könyvet. És nemcsak a hölgyek de az urak tetszését is könnyen elnyerheti egyedi stílusával e remek könyvsorozat.

A sorozat jelenleg 10 részből áll, egy előzmény könyvből ez a 0. rész és a 2011-ben megjelent Habospite című írásból mely egy crossover, ahol a Halkirálynő és Fable egy másik sorozata a Vis Major szereplői keresztezik útjaikat.
Főszereplő egy zsarupáros Denisa Wry és Daniel Belloq alias Mogorva (Isten lába+ Etalon) akik az életben és a munkában is egymásra találnak.
Denisa, öccse Martin szomszédságában  él, Mogorva pedig tizenéves koraérett lányát Ellát neveli.
Rengeteg nagyon jól eltalált mellékszereplővel keverednek különböző nyomozások során életveszélyes kalandokba.


0. rész: A pokol is elnyeli 
Patrick Wyne és akciócsoportja a főszereplője a Halkirálynő sorozat előzmény könyvének.
Tulajdonképpen a későbbi főszereplők ebben a történetben nincsenek is jelen, úgyhogy ha valaki ezt a részt kihagyja nem jelent gondot a további részek megértésében.
A sztori pedig röviden: Patrick és Joy egymásra találása egy kalandokban bővelkedő nyomozás során.

1. rész: A Halkirálynő és a Kommandó
Denisa Wry rendőrnő, úgy érzi többre hivatott, mint erőszaktevőket elkapni csaliként beépítve. A "nagy ügy" váratlanul az öccsén Martinon keresztül  kopogtat és sodorja bele halálos veszedelembe főhősnőnket és tesóját.
Az ügybe belekeveredik Denisa kollégája az általa csak Mogorvának hívott Daniel Belloq, akivel bár nem első látásra, de szerelem alakul.
Színrelép a Justitia-kommandó és megtudhatjuk vajon mit kíván Denisa a Halkirálynőtől.


2. rész: A Halkirálynő és a dzsinnek
Mivel Denisáék keresztbe tesznek egy bűnözői csoportnak, így azok hadat üzennek neki. Wry egy rivális banda vezetőjének ajánl szövetséget a gengszterek ellen.
A történet egy új zseniális mellékszereplővel Cyd-el gyarapodik  és akcióban bővelkedve folytatódik.


3. rész: Ki feküdt az ágyamban?
Denisa  vakmerően sajátos munkastílusa nem tetszik sem kollégáinak sem Danielnek. Mogorva szünetet kér kapcsolatukban. Denisa szabadidejében egy tűzharcba csöppen és egy sebesült ismeretlen férfit is összeszed, hazaviszi és ápolja. Martin kérdése pár nap múlva jogosan hangzik el: Ki feküdt az ágyamban?
Mások is vadásznak az idegen férfira, Denisa 5 napot kap, hogy rendbe tegye a dolgokat.



4. rész: Ébredj velem
Ez a rész abban tér el a többitől, hogy most nem Denisa hanem Mogorva a mesélő. A lány ugyanis egy baleset miatt  amnéziában szenved. Az utolsó pár év kitörlődött emlékezetéből, így Mogorvára sem emlékszik.
Ez az egyik kedvenc részem. És talán az utolsó ami az eredeti, számomra az igazi Fable stílusban íródott.



5. rész: Mogorva nyár
Bár a borítón Halkirálynő 4. szerepel azért ez mégis az ötödik rész, hisz időrendben az Ébredj velem után játszódik.
Az akciócsoport Belloq-kal és Denisa-val egy dél-amerikai országba megy nyaralni. Váratlanul támadás éri őket és menekülniük kell a dzsungelen keresztül.



6.rész: A Hold forró jegén
Denisa egy meggyilkolt lányra és egy lemészárolt gladiátorra bukkan. Egy hisztérikus sofőr által pedig ismét kórházba kerül, igaz hamarosan meg is szökik. Állandó társa Laco helyett új kollégát kap a fiatal tesztoszteron túltengésben szenvedő Zsötem személyében. Mindeközben Denisa családja és barátai állandó témája a szerintük már esedékes családalapítás, természetesen Mogorvával.



7. rész: Apád, anyád idejöjjön!
Denisa és barátnője Dalia várandósak. Ahelyett azonban, hogy a szülőszobán vajúdnának természetesen különféle kalandokba keverednek.
Martinnak és a szomszédnak köszönhetően otthon sincs nyugtuk.
Megszületik a trónörökös, Denisa pedig szülési depresszióban szenved.






8. rész: Csontfuvola
Daniel egy kollégájával sebesüléséből gyógyul barátjuk Donald a zsaruból lett író tóparti házában. Mikor Denisa látogatást tesz a kisdeddel hirtelen géppisztolysorozat kellős közepén találják magukat. Wry gyermek-rablás ügyben kezd nyomozni, Daniel viszont úgy érzi kiégett, de sebaj hisz Cyd és a zsarunak tanult Martin is beleássa magát az egyre csak bonyolódó ügybe.


9. rész: Habospite
Denisa barátnője Dália végre összeköti életét Marcellel a sorozat 3. részében megismert "ismeretlennel". Az esküvő természetesen veszélyben forog. Ismét bűnözők kereszttűzébe kerül a díszes társaság.
"Történelmi" találkozóra kerül sor a könyv hasábjain. Hisz találkozik Denisa és Kyra valamint Mogorva és Szamuráj. Azaz Fable két sorozata a Halkirálynő és a Vis Major főbb szereplői. Amolyan 2in1-ben rész ez, hisz míg a Halkirálynőnek ez tk. a 9. része a Vis Majornak 6.

Nem tudok róla, hogy mikor készül új rész, de egyrészről már szívesen elengedném a történetet, mivel Fable új stílusa nekem nem jön be, másrészről mindig jó olvasni a már ismert és megszeretett szereplőkről.
A 7. résztől érezhető a stílusváltás az írónőtől, hogy ez miben nyilvánul meg? Addig is a humoros, vicces szófordulatok jellemezték történeteit, de sajnos ez mára  kicsit nagyon erőltetetté vált. Szinonimák tömkelegével és képtelennél-képtelenebb jelenetekkel kívánja elérni azt a hatást amit régen olyan könnyedén megoldott. A kevesebb néha több!
Kicsit több, jobb történet és kevesebb poén és máris megnyer magának kedves Vavyan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése