2012. febr. 10.

Leiner Laura - A Szent Johanna gimi 3 - Egyedül

"Tudod kétféle ember van. Az egyik meglát valakit egy pillanat alatt eldönti, hogy tetszik e neki, majd megismerkedik vele és járni kezdenek. Aztán vagy te, aki megláttad Cortezt, beleszerettél és egy évvel később még mindig makogsz ha hozzád szól és lesütött szemmel elpirulsz."

 Előző rész értékelése:
http://ananiila.blogspot.com/2012/02/leiner-laura-szent-johanna-gimi-2.html

Sztori: Elkezdődik a második év a gimiben. Reni a nyár alatt sem gyógyult ki Cortez iránti rajongásából. A lány egyre inkább elszigetelődik barátaitól: Arnold titokzatos utakon jár, Virág szerelmes lesz ezúttal egy hús-vér fiúba, Corteznek pedig barátnője lesz(!!!).
Az eddig általam elolvasott 5 rész közül ez tetszett a legjobban. Nagyon olvastatta magát alig bírtam letenni. Sok volt benne a picsorgás, sírás-rívás, de ugyanakkor tele volt vicces jelenetekkel, amiken visongva röhögtem (nem tudom szebben kifejezni, ez van)
A harmadik részre kiteljesedett Leiner Laura írási stílusa, imádtam a finom utalásokat, amik lehet, hogy csak a következő kötetben válnak érthetővé, de előrejeleznek bizonyos érzelmeket, jövőbeni cselekedeteket.
Nagyon tetszett ahogy Reni fokozatosan egyedül (ahogy az alcím mutatja) marad, át tudtam érezni az elkeseredettségét amikor barátai magára hagyják.


Vigyázz spoileres terület! Én szóltam!!!!!

Ebben a részben sok minden történik hősünkkel és osztálytársaival is. Lássuk hát a főbb eseményeket, amely Reni magányához vezet:
Kiderül, hogy Cortez sem közömbös Reni iránt, de a sorozatos félreértések ki nem mondott érzések miatt a két fiatal mégsem kerül közel egymáshoz. Igaz történik valami, de erről inkább nem mondanék többet.
Ráadásul Corteznek barátnője lesz az Avril Lavigne hasonmás Viki személyében, aki a menő fiúk által alapított együttes új tagja. A csajszit mindenki imádja. Naná hogy Reni önbizalma a nullához közelít.
Virágra sem számíthat, mivel őt lefoglalja az új barátja Dorian, aki szintén emó-s és valamiért nem rajong Reniért. Arnold pedig hallani sem akar Cortezről, a két fiú viszonya amúgy sem felhőtlen.
Kinga néha megpróbálja felrázni Renit (lsd. a fenti idézet), de nem tudja pótolni Virágot.
A rossz rajzjegyek és a balul sikerült szilveszter után szülei letiltják a net-ről, elveszik a mobilját is, ezzel Reni magánya teljessé válik.



Spoiler mentes övezet!!!!

Mivel az eseményeket mindig csakis Reni szemszögéből látjuk, hisz ő írja a naplót, ezért sokszor értetlenül állunk mi olvasók, hogy ez most miért így történt, miért ezt mondta XY vagy cselekedte? 
Ez tetszik benne a legjobban, hisz a  háttérben elhangzott mondatok, elejtett megjegyzések válnak később fontossá, teszik érthetővé a történéseket.
Nyilván az idősebb korosztály számára (20 felett) kicsit megmosolyogtató a téma, de szerintem mindannyiunknak volt plátói szerelme a suliban akinek ha barátnője/barátja  lett micsoda tragédiát okozott a kis tizenéves lelkivilágunkban. De milyen jó nosztalgiázni ezekről az időkről, és elmerengni, hogy az ember felnőtt szemmel mennyire másként látja a dolgokat.

Ha egyszer nagyon ráérek ki fogom írni az összes könyv címét amit Reni elolvasott a gimis évei alatt (mivel ő még egy buli! alatt is képes olvasni), mert nekem bizony lenne mit bepótolni. A másik gyengeségem a zene, sajnos én a könyvben megemlített bandák feléről nem tudom kicsoda micsoda, a másik feléről meg ugyan tudom de nem hallgatom. Néhányra rá fogok keresni a net-en. :D

Pontozásom természetesen: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése